Doe iets terug: word een groene ondernemer
Steeds meer ondernemers steunen goede doelen. Maar voor wat voor doel kies je precies? Dat hangt natuurlijk af van de branche waar je in zit, maar ook van wat je persoonlijk belangrijk vindt. De meeste bedrijven investeren voor de toekomst. Zeker als je veel jong talent hebt rondlopen, wil je voor deze mensen de wereld een betere plek maken.
Met een goed doel doe je iets terug
Doe iets terug voor de wereld. Draag bij aan persoonlijk geluk van mensen dichtbij en ver weg. Zorg ervoor dat de wereld leefbaar blijft. Draag je kennis over. Neem niet alleen, maar geef ook. Bedrijven die goede doelen steunen, genieten van een positieve werksfeer en komen in een groter zakelijk netwerk terecht.
Door een goed doel te steunen, draag je bij aan maatschappelijke voorspoed. Je draagt hiermee je kernwaarden uit. Zo blijven beloftes geen holle woorden, maar krijgen ze echt betekenis. Wat zou je zoal kunnen doen?
Een groene onderneming: bomen planten
Alles wat we doen, heeft effect op de wereld om ons heen. Zo gebruiken we vaak bronnen die het leven voor mensen aan de andere kant van de wereld niet makkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan Ethiopië. Daar was in de jaren 1800 nog zo’n 35 proces van het land bebost. Dat is vandaag de dag nog maar 4 procent. Dat komt doordat er volop niet-duurzaam bosbeleid wordt gevoerd en het klimaat blijft veranderen. Daarnaast groeit de bevolking snel.
Ethiopië lost zelf problemen op, maar wij kunnen meehelpen. In 2016 begon het land aan het African Forest Landscape Restoration Initiative. 20 Afrikaanse landen zetten zich in om tegen 2030 zo’n 100 miljoen hectare land te herstellen. Die doelstelling is al behaald. Inmiddels zijn er vanaf mei al 2,6 miljard bomen bijgeplant. Op een dag tijd werden er zelfs 350 miljoen bomen bijgeplant: een absoluut record.
Ethiopië als middelpunt van de erosie
Het Afrikaanse land Ethiopië wordt gezien als het middelpunt van de erosie. 80 procent van de bevolking leeft er van de landbouw. Iedereen krijgt een hectare land om in de etensbehoeftes te voorzien. In de afgelopen jaren zag de lokale bevolking hoe de bebossing flink afnam.
Er is veel reliëf en bij hevige regen vloeit de grond snel weg. Daarbij gaat de goede toplaag, vol met organisch materiaal, er als eerst aan. In Ethiopië is het effect van ontbossing het hardst merkbaar.
Doe mee, red de wereld!
Het is belangrijk dat zulke initiatieven behouden blijven. Zeker in de tijd waarin de aarde sneller en sneller opwarmt, bossen verdwijnen en exotische diersoorten uitsterven, is het tijd dat we in actie komen. Want laten we eerlijk zijn: als ondernemers en bedrijven dragen we hier aan bij. Daarom zijn we bijna moreel verplicht iets terug te doen.
Duurzaamheid is de trend van de eeuw. Draag ook je steentje bij. Word lid van Makani. Dan staat ook bij jouw bedrijf Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen centraal. Samen maken we de maatschappij ervan bewust dat duurzaam ondernemen en de omzet verhogen hand in hand kunnen gaan. Ieder lid zorgt ervoor dat MVO een prominentere plek op de kaart krijgt.
Makani start acties om bedrijven financieel te ondersteunen in nieuwe projecten. Innovatie zorgt ervoor dat de wereld een mooiere plek wordt. Welke projecten op de agenda komen, bepalen bedrijven zelf. Op dit moment werkt Makani aan een webshop voor duurzame producten en diensten. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van duurzame hosting, en – het werd al even genoemd – het aanplanten van bomen. Doet jouw bedrijf ook mee?